Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

LENKÓ

Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Cím: 1116 Budapest, Építész u. 8-12.
Telefon: (+36-1) 206-3698, (+36-1) 203-1228 
Fax: (+36-1) 203-1218
E-mail: lenkokft@lenko.hu
Web: www.lenko.hu

 

Invertek

Az inverter a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer "szíve": velük lehet a napelemek által termelt egyenáramot (DC) átalakítani a gépeink és a villamos hálózatokon használt váltóárammá (AC).

A hálózati inverterek fő funkciói:

  • a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja, 
  • a váltóáramot a villamos hálózat értékeihez szinkronizálja, védelmi funkciókat lát el, 
  • megjeleníti a termelt áram mennyiségét, monitoring rendszerrel kiegészítve számítógépen is követhető részletes információkat ad az áramtermelésről. 

Az inverterek méretezése

Kisebb rendszereket egyfázisú inverterekkel szokás szerelni (családi házaknál ez a jellemző), nagyobb rendszereket háromfázisú inverterekkel. Erőművi, több száz kilowattos rendszerek pedig akár konténernyi, középfeszültségre is kapcsolható inverterekkel és trafóval működnek. 

 

Az inverterek méretezésénél a beépíteni kívánt napelemek összteljesítménye határozza meg. Javasolt a kiépített rendszerhez méretezett invertert használni, mert bár az inverterek széles tartományban tudnak dolgozni, jó hatásfokkal (ld. később) megfelelő méretezés mellett tudnak dolgozni. 

 

Jó minőségű hálózati inverterek általában 2kW-nál indulnak. Ennél kisebb inverterek is léteznek, de általános szabályként elmondható, hogy minél kisebb az inverter, annál drágább az 1 Wattra jutó költsége. 

 

Inverterek hatásfoka 

Minden inverter adatlapján szerepel egy százalékban megadott hatásfok érték, általában a következő formában:

A hatásfok százalékban azt fejezi ki, hogy mekkora veszteséggel dolgozik az inverter, azaz a bejövő egyenáramból az átalakítás során mennyi vész el. 

A fenti példában a maximális hatásfok az ideális körülmények (tökéletes besugárzás és hőmérséklet) esetén fennálló veszteségre utalnak (3% a példában). A második adat az Euro-hatásfok, ami pedig az Európában szokásos átlagos üzemelés és időjárás esetén meglévő veszteséget jelenti (3,7% ebben a példában).

 

A modern inverterek 95% feletti hatásfokkal dolgoznak, a legjobb inverterek 98%-osak ma a piacon. 

Inverter technológiák

Két fő technológiával épülnek a ma kapható hálózati inverterek: transzformátorral és transzformátor nélkül. A két technológia alap topológiája itt látható (forrás és rajzok: SMA)

A transzformátor nélküli inverterek általában magasabb hatásfokúak, újabb technológiának számítanak. Vékonyrétegű napelemekhez azonban általában korlátozottan használhatók. 

Az inverterek élettartalma

Invertereket jellemzően 5 év garanciával kínálják a gyártók, várható élettartamuk 10-15 év. Ez azt is jelenti, hogy egy napelemes rendszernél és annak jellemzően tervezett 25 éves élettartama alatt egyszer számolni kell az inverter cseréjével. 

 

AE REFUsol 008K

Inverter típusa: REFUsol 008K

Származási ország: Németország

 

AE REFUsol 010K

Inverter típusa: REFUsol 010K

Származási ország: Németország

 

AE REFUsol 013K

Inverter típusa: REFUsol 013K

Származási ország: Németország

 

AE REFUsol 016K

Inverter típusa: REFUsol 016K

Származási ország: Németország

 

AE REFUsol 017K

Inverter típusa: REFUsol 017K

Származási ország: Németország

 

AE REFUsol 020K

Inverter típusa: REFUsol 020K

Származási ország: Németország