Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

LENKÓ

Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Cím: 1116 Budapest, Építész u. 8-12.
Telefon: (+36-1) 206-3698, (+36-1) 203-1228 
Fax: (+36-1) 203-1218
E-mail: lenkokft@lenko.hu
Web: www.lenko.hu

 

Napelemek

Napelemek

 

A napelemek segítségével a napból érkező energiát villamos energiává alakíthatjuk.

A fosszilis energiahordozók folyamatos drágulásának, az intenzív technológiai kutatásának, valamint a környezetszennyezés iránti növekvő figyelemnek eredményeként a napelemek ma már reális alternatívái a hagyományos villamos energiatermelésnek. Az uniós és állami támogatásoknak köszönhetően pedig már gazdasági szempontból is egyre jobb befektetésnek számít a napelemes rendszerek telepítése.

 

MŰKÖDÉSI ELV:

A napból érkező fotonok elnyelődnek a napelemben, és a szilícium atomoknak ütközve (megfelelő körülmények esetén) „kiütik” az elektronokat az atom elektronhéjáról.  Ezáltal egy negatív töltésű szabad elektron keletkezik, ami a szilícium lapokon belül szabadon tud mozogni. Ugyanakkor abban az atomban, amelyből az elektron eltávozott, egy pozitív töltésű „lyuk” keletkezik. Ezeket a lyukakat a szabad elektronok igyekeznek betölteni, miközben újabb lyukakat hagynak maguk mögött. A töltések tehát mozogni kezdenek, a töltések mozgása pedig maga az elektromos áram.

A napelemek célszerű felépítésének köszönhetően ez a töltésvándorlás irányítható, és felhasználható.

 

NAPELEM TÍPUSOK:

A ma elterjedt napelemeket gyártási technológiájuk szerint 3 fő csoportba sorolhatjuk.

Az monokristályos napelemek több szilícium réteg összehegesztésével készülnek, előnyük a magas hatásfok, de az a gyártási költségük sajnos elég magas.

A polikristályos napelemek öntési technológiával készülnek. A monokristályosnál alacsonyabb hatásfokukért az alacsonyabb gyártási költség, azaz az alacsonyabb ár kárpótol bennünket.

Létezik még az amorf szilícium napelemek, amelyek a 3 típus közül a legolcsóbbak, ugyanakkor a legalacsonyabb hatásfokúak.

A megfelelő típus kiválasztásánál nem csak az árat, de a rendelkezésre álló felület nagyságát is figyelembe kell venni, és az alapján dönteni kristályos, vagy amorf napelemek mellett.

 

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK:

A napelemes rendszereknek két alapvető felhasználási területük ismert: a sziget üzemű, és a hálózatra táplálásos rendszerek.

Sziget üzemben a napcellák által előállított villamos energiát akkumulátorban tároljuk. Az akkumulátorokban tárolt energiát inverter segítségével alakítjuk át 230V-os váltakozó árammá, amely már alkalmas a fogyasztók (lámpák, hűtőgép, mosógép, stb.) közvetlen táplálására. Ez az üzemmód leginkább olyan területeken terjedt el, ahol a hálózati áram nehezen elérhető.

A hálózatra visszatápláló üzemben a váltakozó áramra átalakított napenergia táplálja a fogyasztókat, amikor pedig a termelt villamos energia meghaladja a fogyasztást, akkor a napelemek közvetlenül a hálózatra dolgoznak vissza. A hálózatra termelt áramot a szolgáltató visszavásárolja tőlünk, így akkor sem vész el az energia, ha nem hasznosítjuk közvetlenül.

Amikor pedig a napelem cellák nem képesek megfelelő mennyiségű áramot előállítani, olyankor a szükséges energiamennyiséget a hálózatból vesszük fel.